joi, 3 aprilie 2008

Ce inseamna sa ai sini perfecti

Un mit si o constructie mediatica
Sinii reprezinta azi, fara indoiala, simbolul cel mai important si elocvent al feminitatii. De prin anii ^50 – sinii au devenit progresiv un mit, o aspiratie a populatiei feminine, dar nu numai. De aici si interesul critic cu care femeile isi apreciaza aceasta podoaba si ca urmare doar 20 la suta sint pe deplin multumite de modul cum se prezinta.
Mitul sinului perfect este o constructie mediatica. El trebuie sa fie frumos, tinar, ferm, netrecut prin suferinta sau ani. Multe dintre cititoarele noastre incearca sa stabileasca care ar fi gradul de corelatie posibil intre sinii lor si cei aparent ideali, care inunda copertile revistelor, panourile de publicitate, marele si micul ecran. Sa prezentam in continuare citeva dintre elementele care pot fi considerate de referinta in aprecierea unui sin care este sau se apropie de perfectiune. In cazul in care putem spune ca aceasta perfectiune exista.
Volumul sau ecuatia... sinilor
Sint foarte multe posibilitati astazi de a incerca stabilirea acestei caracteristici. Cel mai simplu ar fi masurarea circumferintei toracelui la nivelul areolelor. Dupa criteriile actuale, aceasta ar trebui sa fie 90 cm armonizindu-se cu cei 60 cm ai taliei si 95 cm ai coapselor. Raportate la modelul clasic al frumusetii feminine reprezentat de Venus din Milo 94-66-96 cm la o inaltime din pacate modesta de 1,63 cm sint sensibil apropiate.
Venus din Milo imbracata modern ar aparea ca o persoana grasuta si scunda, dupa care nu s-ar intoarce privirile. Notiunea circumferintei este insa criticabila de catre unii specialisti. Intr-adevar, femei care se situeaza sub criteriile inferioare ale normelor pot avea sini foarte voluminosi si invers.
Acest paradox se datoreaza faptului ca la dimensiunea pieptului se adauga volumul cutiei toracice cuprinzind scheletul, muschii, grasimea si sinii propriu-zisi.
Femei vinjoase cu torace dezvoltat pot avea sini cu dimensiuni reduse si invers. Ca urmare, unii stilisti au introdus un indice care masoara partea de deasupra, dar si pe cea inferioara a sinilor. Altii au pus sinul in... ecuatie asimilindu-l cu o sfera sau asezindu-l pe o balanta. De asemenea, au fost imaginate mulaje care precizeaza continutul. Comprimind sinii intr-un cilindru prevazut cu un piston sau plonjindu-i intr-un pocal cu apa, gradat, metoda utilizata in special de chirurgi plasticieni, se apreciaza forta de dislocare.
Aceste numeroase metode demonstreaza ca nu exista posibilitate de masurare infailibila, un volum normal se apreciaza cu variatii intre 150-400 cmc in raport cu virsta.
Forma, triunghiul perfect si cifra ideala 4
Nu exista un model, acesta variind dupa zone geografice si chiar de la persoana la persoana. Se apreciaza totusi preponderenta formei conice la indoneziene, hemisferice la europene si cea de para la femeile din Africa. Pe parcursul vietii insa, o femeie de la noi din tara poate trece prin toate aceste trei forme – semicirculara (mar) la tinere, aspectul piriform (para) la cele care au nascut, si conica la virstnice.
Exista totusi modalitati de a putea aprecia o forma apropiata de perfectiune si anume triunghiul de aur, echilateral, care masoara distanta dintre cele doua areole si baza sternului. Cifra ideala a bustului perfect se pare ca este 4. Un alt fel de apreciere este masurarea distantei de la clavicula la mamelon care trebuie sa fie mai mare de 4 cm decit cea de la mamelon la marginea inferioara a sinului.
Ramine sa incercati fiecare dintre dumneavoastra sa va comparati dimensiunile cu cele ale acestor baremuri.
Consistenta, care tine de volum si de tonusul pielii
Este si ea variabila. Sinii pot fi duri, moi, elastici si fermi. Totul depinde de volumul lor si tonusul pielii. Duritatea este data de raportul dintre tesutul fibros, cel glandular si grasime, care constituie principalele elemente ale sinilor. Ea scade in mod obisnuit, cu timpul, datorita modificarii componentelor si a imbatrinirii pielii. Ca urmare, consistenta sinilor poate fi neuniforma. Uneori se sesizeaza mici nodozitati sau zone de conglomerat. Aceasta consistenta inegala se poate constata la aceeasi persoana si chiar la acelasi sin. De obicei partea dinspre axila este mai evidenta, mai neregulata, deoarece glanda mamara se afla mai aproape de piele, in timp ce in partea inferioara a sinului este acoperita de grasime, fapt pentru care suprafata apare mai neteda.
Aceasta consistenta inegala se preteaza la confuzia cu noduli patologici si nelinisteste femeia, motivind prezentarea la o consultatie.
Medicul specialist poate insa stabili adevarata cauza a situatiei respective. Consistenta sinilor este legata de ciclul menstrual. Ea creste in perioada ovulatiei sau inaintea menstrelor, fiind determinata de variatii hormonale. Dimpotriva, dupa o sarcina sau oprirea administrarii contraceptivelor orale, sinii devin mai moi. Multe femei in aceasta situatie cer o reteta de contraceptive pentru cresterea tonusului sinilor.
Este bine sa se stie ca stresul, situatiile conflictuale, variatiile regimului alimentar, modul de viata, starea psihica, tranchilizantele s.a.m.d. pot determina modificarea consistentei sinilor.
Ptoza mamara si proba creionului
Sinii au tendinta normala, naturala de a cobori, cu timpul, datorita propriei greutati, determinata de variatiile continutului. O modalitate practicata de a stabili daca s-a instalat ptoza este metoda creionului. Asezindu-l la baza sinului, cind sinul nu este in faza de cadere, de ptoza, creionul nu cade, ci dimpotriva ramine pe loc chiar daca ridicam miinile. Este important de stiut ca greutatea sinilor nu este sustinuta de un muschi sau de ligamente. Muschii pectorali, desi sint situati in apropiere, nu au o legatura directa cu sinii, fapt pentru care si femeile care fac body building, ca si majoritatea sportivelor de performanta, dansatoarelor profesioniste, au in general sinii mai putin dezvoltati.
Musculatura pectoralilor ofera doar imaginea unei plenitudini deasupra sinilor. Ca atare, singurul element de sustinere este pielea. Sanatatea, elasticitatea acesteia este garantia evitarii ptozei (caderii) sinilor. Aceasta piele cuprinde fibrele elastice fragile care, in mod natural, se altereaza cu timpul. Ele sint suprasolicitate cind creste greutatea sinului. Deci, variatiile elementelor constitutive si modificarea greutatii proprii sint cele care conduc la aspectul imbatrinit al sinilor.
Fara regimuri alimentare in acordeon
Asadar, pielea este singura asupra careia putem actiona pentru a proteja si a incerca sa intirziem imbatrinirea. In cazul modificarilor din ciclu sau a celor din sarcina nu avem cum interveni. In schimb, putem evita regimurile alimentare asa-zise in acordeon, in care se succed slabirile rapide cu ingrasarile. Acestea determina distensii repetate ale pielii.
De aici necesitatea mentinerii unei diete corespunzatoare si in general a unui stil de viata nenociv.
Fara tutun, soare si jogging
Subliniem ca tutunul si soarele in exces pot influenta negativ pielea, alterind fibrele sale elastice. Chiar si joggingul la femei care nu-si protejeaza sinii prin sutien determina intinderi nedorite ale pielii, datorita trepidatiilor. Preocuparile pentru ingrijirea sinilor dateaza de milenii. De exemplu femeile din Egipt, pentru a-si dezvolta sinii si a le conferi duritate, foloseau miez de piine fasonat dupa forma dorita si aplicat caldut. Cleopatra era cunoscuta pentru baile sale in lapte.
Pe vremea lui Ludovic al XIV-lea, frumusetea sinilor era mentinuta prin bai de fragi si extracte de placenta. Iar doamnele de Pompadour si Diana de Poitiers, ca si frumoasele Eladei, foloseau apa cu gheata s.a.m.d. Si in epoca noastra exista o sumedenie de retete pentru ingrijirea sinilor, parte dintre acestea fiind destul de asemanatoare cu cele din vechime.
Din estetica sinilor nu lipsesc vitaminele A, E, preparatele bazate pe aloe si avocado, la care se alatura masaje cu apa rece sau dusuri reci locale. Acestea reprezinta citeva dintre modalitatile de tonifiere ale pielii, in special, ale prevenirii rupturii ireversibile a fibrelor elastice.
Sinii sint deseori situati mai mult in imaginatia femeilor. De aceea, o femeie multumita, implinita are deseori sinii frumosi, pe care ii poarta ca o imagine a fericirii sale. O femeie cu o stare depresiva, neiubita, cu probleme multiple isi va judeca sinii cu mai putin optimism si seninatate.
Ca atare, in final, se poate aprecia ca sinul ideal este cel cu care o femeie se simte intr-o perfecta armonie psihica si fizica.

Niciun comentariu: