joi, 28 februarie 2008

Sanatatea vine prin piciorul tau, adica prin reflexoterapie

O terapie a… piciorului
Reflexoterapia este numita si terapia piciorului. In cursul tratamentului, terapeutul foloseste miinile lui sau instrumente specifice pentru a masa punctele reflexe de pe piciorul pacientului, balansind yin-ul si yang-ul pentru intregul organism, mareste energia singelui si a organelor interne, deschizind meridianele cu scopul de a preveni si a trata bolile.
Reflexologia este o valoroasa mostenire medicala lasata de stramosi. Este o parte a Medicinei Traditionale Chineze si se trage din cursul muncii zilnice. In timpurile vechi, oamenii sufereau de unele boli, dar nu aveau posibilitati de a le trata. Treptat, ei au aflat ca atunci cind picioarele lor atingeau pamintul sau alte obiecte, ei pot simti puncte dureroase pe talpa. Cind foloseau miinile sau alte instrumente pentru a freca piciorul, durerile anterioare erau indepartate si chiar aparea tendinta ca bolile sa fie tratate treptat. Prin practici repetate si rezumind schimbarile si invataturile de citeva generatii, oamenii au gasit treptat unele zone pe picior care erau in strinsa legatura cu organele interne sau cu bolile. Masajul acestor zone a devenit un mijloc de a trata suferinta, ajutind organismul sa-si revina la starea de sanatate initiala, sa previna imbolnavirea si sa prelungeasca viata.
Prin urmare, pas cu pas, a luat nastere reflexologia.
Zonele de tratament de pe picior nu sint puncte singulare, ca in acupunctura, ci sint zone cu o certa arie reflexa, de aceea aceasta terapie se numeste reflexologie.
Experienta in reflexologie s-a dezvoltat intr-un proces indelungat
Intre anii 475-221 i.Hr., reflexologia era foarte populara si avea bune rezultate curative. De-a lungul secolelor VI-VII d.Hr., aceasta terapie s-a intins in Japonia, Coreea.
Prin secolul al XVII-lea, reflexologia s-a extins si in Europa.
In timpurile moderne reflexologia a progresat zi dupa zi in afara Chinei. In 1913, medicul american William Fitzgerald a studiat si reformulat teoriile despre reflexologie. Aceste cercetari, dupa publicarea articolelor lui, au atras atentia in mediul medical vestic. In articolele lui, o multime de date dovedesc ca tehnica medicala chineza avea o bogata conotatie si o valoare speciala in diagnosticari si tratamente.
Dupa toate acestea, practicantii din America, Austria, Germania, Elvetia au fost in contact permanent cu aceasta terapie si cu aparitia unor carti. In 1935, dna Hedi Masrafet, care indeplinea o munca misionara in China, a invatat si s-a specializat in reflexologie. Dupa intoarcerea in tara ei, a inceput sa lucreze in terapia piciorului.
In 1980, reflexologia a devenit o moda pentru un timp si in Taiwan.
In 1990, in Japonia a avut loc Conferinta Internationala de Reflexologie.
In China, exista multe proverbe despre picior: Raceala incepe de la picioare, Picioarele devin batrine inaintea trupului, radacinile devin batrine inaintea copacului.
Sistemele corpului pot fi in cooperare si armonie
Sistemele corpului pot fi tinute in relatii apropiate, cooperare si armonie. Acest fapt este realizat de sistemul complex al fluidelor, al sistemului nervos etc. Este o abundenta de receptori pe toata suprafata corpului si in organele interne. Receptorii vor cauza impulsuri nervoase cind primesc stimuli interni si externi. Impulsurile sint transmise sistemului nervos central de-a lungul nervilor aferenti. Dupa analiza, sinteza, sistemul nervos central va produce noi impulsuri nervoase, mergind de-a lungul nervilor aferenti, la organele interne, glande sau muschi, determinindu-le sa dea un raspuns relevant. Acesta este procesul reflexiilor nervoase.
In picioare sint mai mult de 7.000 de terminatii nervoase, 26 de oase, 107 ligamente si 19 muschi.
Aceste terminatii nervoase formeaza receptorii senzatiei de atingere, presare sau durere. Deci piciorul este o zona reflexa foarte senzitiva.
Cind terapeutul maseaza laba piciorului, el preseaza reflexiile dintr-o zona senzitiva sau a punctelor care raspund la toate felurile de atingere, presare, durere, aceste puncte fiind terminatiile nervoase.
Transmiterea se face pe urmatorul traseu: picior - coloana vertebrala - creier. Deoarece coloana vertebrala este conectata cu toate organele interne, piciorul are toate informatiile din orice parte a organelor, a corpului omenesc. In felul acesta, reflexologia regleaza puternic reflexiile nervoase si determina organele interne sa-si indeplineasca rolul fiziologic.
Piciorul este comparat cu a doua inima din corpul omenesc, gazduind 500.000 de vase sanguine, desi este departe de inima. Este usor sa ai o circulatie periferica defectuoasa. Reziduurile produse de metabolism se inmagazineaza in laba piciorului. Aceste reziduuri contin unele elemente toxice care ataca incheieturile si organele, cauzind infectii articulare si schimbari patologice ale organelor. Masajul piciorului mareste viteza de circulatie a singelui, imbunatatind functia inimii. Conform cercetarilor din Japonia, viteza singelui la femei este 12,5 cm/sec si la barbati e 14 cm/sec. Dupa 15 minute de masaj, circulatia singelui ajunge la viteza de 29 cm/sec la femei si 22 cm/sec la barbati.
Din cauza gravitatii, unele produse ale metabolismului, cum ar fi sarurile de calciu, acid lactic, se depoziteaza si afecteaza circulatia singelui in picioare, organele corespondente fiind si ele afectate. Pe suprafata piciorului tesuturile pielii se pot schimba. Aceste reziduuri, datorita masajului si a circulatiei singelui, ajung la organele excretoare si sint astfel eliminate din corp. Singele transporta de asemenea si substantele nutritive de care avem nevoie.
Tratarea bolilor din intregul organism
Practica arata ca reflexologia este folosita cu succes in tratarea bolilor din intregul organism.
Bineinteles, aici intervine profesionalismul terapeutilor, in sensul de a cunoaste perfect tehnica de masare a punctelor reflexe si nu numai. Adica terapeutul poate diagnostica cert afectiuni ale organelor interne, dupa care isi construieste o strategie a masajului picioarelor. Cunoscindu-se deja afectiunile pacientului, masajul se incepe cu miscari ce determina eliminarea toxinelor si se incheie cu aceeasi procedura. Se executa un masaj general al tuturor reflexiilor. Dupa aceea sint alese puncte patologice aferente fiecarui organ bolnav sau boli, dupa care sint masate punctele aferente organelor inrudite cu organul bolnav.
Bineinteles, aici se aplica simultan o multitudine de cunostinte din medicina traditionala chineza, tinind cont in mod special si de teoria celor 5 elemente si a distribuirii meridianelor pe corpul uman.
Un masaj corect, aplicat pe toate punctele reflexe ale organelor interne este meritul terapeutului. De regula, acest masaj este usor dureros, la limita suportabilului si nu doar un masaj de mingiiere a picioarelor, de relaxare. Beneficiile masajului pe talpa piciorului, laterale, partea superioara a gambei piciorului se observa chiar din prima sedinta de tratament, pacientul avind picioarele calde si foarte usoare, mersul sprinten. Aceste beneficii se extind pe masura ce se inainteaza in aceasta terapie. Pacientii reactioneaza prompt in urma acestei terapii, dar si in mod diferit de la unul la celalalt. Unii se simt foarte bine de la inceput, unii au o perioada scurta de exacerbare a manifestarilor bolilor de care sufera, dupa care trec la faza de imbunatatire si vindecare. Urina poate avea culoarea schimbata, de regula mai inchisa la culoare, datorita eliminarii maxime de toxine.
In functie de gravitatea bolilor se fac seturi a cite 10 sau 20 de sedinte, zilnic sau o data la doua zile.
Trebuie inteles ca procesul de imbolnavire nu a fost brusc, ci, de cele mai multe ori, lent. Procesul de vindecare trebuie sa parcurga acelasi drum, dar invers. Acesta poate fi gasit asociindu-l cu prescrierea ceaiurilor, a dietelor, deci a consumului marit de fructe si legume si chiar si cu tratamentele energetice, efectuate in clinica noastra de maestrul chinez Song Yong.
Reflexoterapia are o arie de acoperire foarte mare
Reflexoterapia are o arie de acoperire foarte mare si vom enumera aici citeva din bolile care sint vindecabile din sistemele:
1) digestiv: anorexie, voma, diaree, balonare, constipatie, disfunctii ale colonului;
2) nervos: nevralgie, paralizie, epilepsie, dureri de cap, insomnie, nevroza;
3) endocrin: hipo/hipertiroidism, diabet, obezitate, crampe;
4) circulator: aritmie, hipo/hipertensiune, anemie etc.;
5) respirator: raceala, astm, emfizem pulmonar;
6) urinar: mictiune frecventa, incontinenta urinara, amnezie, functie redusa a rinichilor;
7) reproductiv/genital: menstruatii neregulate, impotenta, prostata, sterilitate, chisturi, fibroame.

Niciun comentariu: